Retfærdighed for Grønlandske forsøgsbørn

Der var kaffe og kage og god stemning efter sejren. På billedet fra benstre mod højre: Gabriel Schmidt, Birgit Schmidt, Kristine Haraldsen, Eva Illum, advokat Mads Pramming, Torben Pedersen, bestyrelsesmedlem i Borgerretsfonden, Kristine Heinesen og Helene Theisen.

Der var kaffe og kage og god stemning efter sejren. På billedet fra venstre mod højre: advokatfuldmægtig Albert Gunnarsen, Gabriel Schmidt, Birgit Schmidt, Kristine Haraldsen, Eva Illum, advokat Mads Pramming, Torben Pedersen, bestyrelsesmedlem i Borgerretsfonden, Kristine Heinesen og Helene Theisen.

Den 23 marts mødtes en glad flok mennesker hos advokatfirmaet Pramming i København.
Anledningen var, at Ehmer Pramming Advokater havde vundet en sejr over Statsministeriet i en sag de førte på vegne af seks grønlandske børn. De seks børn blev brugt af den danske stat til et eksperiment, som skulle skabe en dansktalende elite i Grønland i en sag Borgerretsfonden har støttet økonomisk.

DANSKTALENDE ELITE
Sagen tog sin begyndelse i 1951 , hvor børnene blev taget fra deres familier og sendt til Danmark hvor de skulle lære at tale dansk. Formålet med hele eksperimentet var at skabe en dansktalende elite i Grønland, så man kunne sikre Danmarks indflydelse.
Eksperimentet blev i øvrigt afbrudt undervejs og er aldrig evalueret, men det fik børnene, der deltog,  aldrig noget at vide om.
Tilgengæld har de nu fået indtil flere officielle undskyldninger fra statsminister Mette Frederiksen samt en erstatning på 250.000 kr. hver.

LYNFORLIG
Der var egentlig lagt op til en årelang retssag, da Mads Pramming udtog stævning mod statsministeriet, der mente, at sagen hørte under Socialministeriet.
Men pludselig blev Mads Pramming ringet op: Hvis de ville skrive under på et forlig inden tre timer, ville alle få erstatning.

Oprejsing til seks grønlændere – her på taget hos Pramming advokater med familier.

 

”Der er ikke nogen, der tager ansvar. Staten vil slet ikke tale med nogle af de her krænkede mennesker – hverken Godhavnsdrengene eller de grønlandske eksperimentbørn. De afviser bare alt og siger, ’I må gå rettens vej’. Jeg tror, at det er i strid med ånden i menneskerettighederne, og jeg er sikker på, at det er i strid med forvaltningsretten, at man ikke behandler en menneskeretlig sag i staten,” sagde Mads Pramming til K-news fornylig.

LYT TIL MADS PRAMMING HER 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *