Onsdag den 29 september blev Danmarks Åbenhedspris, stiftet af Transparency International Danmark og støttet med 70.000 kr fra Borgerretsfonden, uddelt for første gang. Prisen er på 70.000 kroner og tildeles en person, forening, organisation eller virksomhed, der har ydet en særlig indsats for åbenheden i samfundet. Prisen overrækkes ved et årligt prisuddelingsevent, i år på CBS i København, hvor to glade modtagere deltes om æren.
Whistleblowerforeningen Veron, ved næstformand, tidligere efterretningsofficer og whistleblower Anders Kærgaard, og graverjournalistgrupperne på Berlingske og TV2.
I priskomiteens begrundelse for valget af Veron lød det blandt andet:
‘Priskomiteen har valgt at give den ene af Åbenhedspriserne 2021 til: ’Veron – whistleblowerorganisationen i Danmark’ for at anerkende det vigtige arbejde Veron har gjort med at støtte og sikre whistlebloweres rettigheder i Danmark. Veron har med dets arbejde understøttet åbenheden i samfundet.
Der er to ting, der er vigtige når en person overvejer at blive whistleblower. Det er juridisk rådgivning og et godt socialt netværk.
Det er her en forening som Veron er vigtig, især i den sårbare og usikre fase, hvor man skal finde ud af, om man tør og er klar til at whistleblowe. Især i de større sager, hvor whistlebloweren ofte selv har en aktie i den adfærd, der skal sættes en stopper for. Det skal ikke undervurderes, at det kan have store omkostninger at blive whistleblower’
Berlingskes gravergruppe var repræsenteret ved journalisterne Eva Jung, Michael Lund og Lars Nørgaard Pedersen og fra TV2 var det Morten Spiegelhauer, Steen Schat-Holm, Thomas Østerlin Koch, Joachim Claushøj Bindslev, Peter Vesterlund og Niels Lykke Møller, der sammen og på tværs af medier, har afdækket gældsskandalen i Danske Bank. Berlingske beskriver sagen således: ‘Siden sensommeren 2020 har TV 2 og Berlingske afsløret et omfattende gældskaos i Danske Bank. Fejl i systemer og data har betydet, at banken år efter år har opkrævet store summer fra talrige sårbare bankkunder, der slet ikke skyldte de pågældende beløb. Det har især vakt opsigt, at landets største bank har kendt til de fejlagtige opkrævninger i mange år – uden at gribe ind. Det har også udløst heftig debat, hvorfor banken aldrig bredt oplyste kunder og aktionærer om sagen. De måtte i stedet høre om gældsskandalen gennem medierne’
‘Ideelt set vil sådanne afsløringer skubbe på for en kulturændring om mere åbenhed. Graverjournalistik er en afgørende del af et demokrati. Priskomiteen ser med bekymring på, om der bliver ved med at være plads og ressourcer til graverjournalistik i de danske medier’, lød det fra formanden for priskomiteen, Lisbeth Knudsen, da prisen blev overrakt.